Gipszkarton szerelés


Gipszkarton szerelés Hazánkban is egyre ismertebb a gipszkarton, mint építőanyag. Sok építész, tervező, beruházó és kivitelező ismeri el a gipszkarton hasznos voltát, műszakilag és gazdaságilag egyaránt.
Rejtett világítás beépítésével, a sík falak térbeli megtörésével megváltoztathatja lakása hangulatát, formai gazdagságot, modern designt kölcsönöz otthonának.
Ha fel akarja újítani otthonát, számoljon ezzel a lehetőséggel is!

Lakásfelújítás esetén használhatunk gipszkarton építő lemezeket is. Számos előnye és szépsége van a gipszkartonnak. A jó szakembereknek, és a technológiáknak köszönhetően gyorsan, milliméter pontossággal lehet vele dolgozni, ezért tökéletes.

Alkalmazási területe széles:

A gipszkarton története

Gipszkarton szerelés

Az épületbelsőben a gipszet a díszítésen túl vakolásra, felületképzésre használjuk. Az emberek hamar felfedezték, hogy a gipszes vakolatok nagymértékben növelik az épület egyes szerkezeteinek, például a fafödémeknek a tűzállóságát, mivel anyaguk nem ég, sőt csökkenti az égés hőjét, mivel minden gipszes anyag kötött kristályvizet tartalmaz, és ennek elpárolgásáig a hőmérséklet nem emelkedik. Ez eredményezte, hogy gipsztáblákat kezdtek alkalmazni az acélszerkezetű toronyházak tűzvédelmére. S amikor a gipsztáblák papírköpenybe öntésével azok húzó-hajlító szilárdságát megnövelték, megszületett a gipszkarton lap. A háború után a gipszkarton lemezeket Ausztriába áttelepült rigai mesterek kezdték gyártani. A szárazépítés teszi lehetővé, hogy – szó szerint – máról holnapra készíthetünk vele szerkezeteket, épületeket, mintha azok a mesék elevenednének meg, amikor a király valami lehetetlent kért leánya kérőjétől, mondjuk hogy építsen fel egy palotát egy éjszaka alatt, s láss csodát, a kérés teljesült. Komolyra fordítva a szót, néhány érv a gipszkarton lapok használata mellett: könnyű, kis szállítási költségű építőanyag; válaszfal, álmennyezet, tetőtér beépítés szerkezeteként egyaránt használható. A gipszkarton lapokkal az építés egyszerű, alkalmas házilagos kivitelezésre is, ugyanakkor hatékony, gyors, és a szerkezetek méretpontosak. A szárazépítési technológiával nem viszünk fölösleges vizet a belső terekbe, a munka gyorsan és tisztán elvégezhető, rövid ideig tart, és a helyiségek azonnal beköltözhetők. Egy családi ház esetén az építési időt hónapokkal rövidítheti le a száraz szerkezetek alkalmazása.


Gipszkarton szerelés Belvárosi épület átalakításoknál a könnyűszerkezetes rendszer kis súlya miatt általában nincs szükség statikai beavatkozásra, ez szintén költségcsökkentő. A válaszfalakat fém profilvázra vagy faszerkezetre rögzítendő gipszkarton lapokból készíthetjük. A vázszerkezet az épület vízszintes teherhordó és függőleges határoló részeihez kapcsolódik. A többrétegű borítás nagyobb mechanikai védelmet nyújt, javítja a fal akusztikai tulajdonságait, de a háromrétegű kialakítás inkább csak a magas tűz- vagy zajvédelmi követelmények esetén használatos.
Olyan falaknál, ahol a betörésvédelem is fontos, az építőlemezek közé acéllemez betétet erősítenek. A kétrétegű (kettős profilvázú) változat főként az elektromos vezetékeket vagy gépészeti berendezéseket tartalmazó válaszfal esetén ajánlott. Falburkolat (szárazvakolat) kialakításánál a lapokat Rifix ragasztógipsszel erősítjük fel a teherhordó felületre. Ha ez nem alkalmas a teherviselésre, akkor a gipszkarton lapokat előre megépített tartószerkezetre szereljük. A kész felületet festhetjük, tapétázhatjuk. Semmiképpen ne meszeljük! Fürdőszobafalként szintén használhatunk gipszkarton falakat, ilyenkor lehetőleg a zöld kartonnal borított impregnált lapokat használjuk. A nagyobb hőmérsékletkülönbség következtében előfordulhat, hogy az átszivárgó pára közvetlenül a lapok mögött csapódik le. A párazáró fóliával a szigetelést óvjuk, a pára ugyanis felszívódik a szigetelőanyagba, befülleszti, így az elveszíti eredeti funkcióját. Tetőtér beépítéseknél a megunt, nehézkes lambéria helyett ma már általános a gipszkarton burkolat.


A gipszkarton lapokkal történő építés további előnye, hogy bár előre gyártott elemekkel dolgozunk, mind a lapok, mind a profilok rendkívül könnyen és gyorsan, egyszerű szerszámokkal méretre vághatók. Így szinte bármilyen méretű és alakú felületet alakíthatunk, ráadásul anyagtakarékosan: általában a levágott darabok is beépíthetők, ha a toldásokat okosan tervezzük. Figyelni kell az elemek szállíthatóságára. A lapok súlya ugyan kicsi, de a nagy felület miatt a beépítéshez két ember kell. Éppen a magányos építtetőkre gondolva forgalmaznak 60 cm széles, „egyemberes" gipszkarton lapokat is.
Ami a tündér kezében a varázspálca, az a gipszkarton falaknál a glettelővas és a hézagoló gipsz. Az elemekből épített falak toldásait és a csavarok helyét ezzel a nagy szilárdságú, lassan kötő, könnyen eldolgozható és simítható anyaggal varázsolhatjuk ismét egységes és sima felületté.
Aki kissé hagyományosabban gondolkodik, és gipszkarton lemezek helyett szívesebben lát vakolt falakat maga körül, az nem csalódik: a gipszvakolat kiváló klímatechnikai hatású, hiszen a helyiségben alkalmanként keletkező fölösleges párát beszívja majd amikor a tér páratartalma újra csökken, kilélegzi.

Az utóbbi idők egyik új szerkezete a falfűtés-hűtés lehetősége. Az impregnált gipszkarton lapokra rögzítik a fűtő-hűtő csőrendszereket, majd ezeket az akár géppel felhordott, átlag 1,5 cm vastag gipszvakolatba ágyazzák.
Mindenesetre a gipszes anyagokat mindenütt megtaláljuk a mai építészetben: a gipszkarton szerkezetektől az újjáéledt Bauhaus-házakban alkalmazott elegánsan sima gipszvakolaton keresztül a „polgári" otthonok gipsz ornamentikájáig, vagy a teljesen könnyűszerkezettel készülő készházakig.

Gipszkarton szerelés Gipszkarton szerelés

A Gipszkarton rendszer költség és időtakarékos megoldás a hagyományos technológiákhoz képest.

 

 

Válaszfalak

Gipszkarton szerelt válaszfalak alkalmazása a hagyományos válaszfal szerkezethez képest jelentős költségcsökkenést eredményezhet. A fal üreges szerkezete a legjobban alkalmas minden épületgépészeti és elektromos vezeték gazdaságos elhelyezésére, szerelvények vagy hő-, illetve hangszigetelés beépítésére. Az azonnal sima, száraz falfelület tetszőlegesen festhető, tapétázható és csempézhető. A hang- és a hőszigetelés terén is megállják helyüket a gipszkarton falak, bármely összehasonlításban. Mindemellett a falsúly 25-50 kg/nm.

A leggyakrabban alkalmazott építési mód az oszlopvázas építés fém tartószerkezetre. Az épületfizikai követelmény és a falmagasság függvényében általában 2 x 1 vagy 2 x 2 réteg gipszkarton burkolatot készítünk.

A falszerkezetek statikai és épületfizikai adottságai a vázszerkezet, a gipszkarton lapok és a fal üregében helyezett szigetelő paplan együttes hatásából adódnak. Így olyan szerkezeteket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak az épület adottságaihoz. Ha az épület felhasználási célja megváltozik, a válaszfalak kismértékű munkaráfordítással gyorsan elbonthatók.
A falszerkezetbe tetszőlegesen építhetőek ajtók, ablakok, vagy üvegtégla-berakás a belsőépítészeti igények szerint

 

Tetőtér beépítés, tetősík burkolás gipszkartonnal

A használaton kívüli tetőtér messze a leggazdaságosabb lehetőséget kínalja arra, hogy új lakóterületet hozzunk létre. A tetőtér beépítés mellett szól a beépített terültet jobb kihasználása és a viszonylag gyors lehetőség arra, hogy a pótlólag szükséges lakóhelyiséget létrehozzunk.

A tetőtér beépítéshez alapvetően építési engedély szükséges, mivel a tetőtér beépítéssel általában megváltozik az épület használatának jellege. Az építkezés megkezdése előtt minden esetben érdemes kikérni a hatóság véleményét, hogy a tervezett átalakítás engedélykötelese-e. Az általunk beépített rendszerek a gipszkarton lapok és a megfelelő hő- és hangszigetelő anyagok kombinációjaként megfelelnek minden követelmények, melyeket a gazdaságos és magas komfortfokozatú tetőtérrel szemben támasztunk. A bevált szárazépítési technológiával nem viszünk be nedvességet a meglévő épületszerkezetekbe. Az elkészült helyiségek közvetlenül a munkák befejezése után beköltözhetőek.

Úgyszintén megoldható minden, a Magyar Szabvány által előirt tűzvédelmi kategória, a 0.2, a 0.65 az 1 és 2 óra. Magyarországon évente több, mint 7000 lakás gyullad ki, ezt előzhetjük meg tűz gátló gipszkarton lapok beépítésével. A gipszkarton gipszmagja 20% kötött kristályvizet tartalmaz ami 3 liter/m2-t jelent. Tűz esetén ez a kristályvíz beépített tűzoltó vízként viselkedik.


Tetősíkot két módszerrel burkolhatunk:

Mindkét esetben a szarufák közötti szigetelést kell először elvégezni. A szigetelés rögzítése széles fejű szeggel, vagy tűzőgéppel folyhat. A szigetelés szélességét úgy kell megválasztani, hogy kitöltse hézagmentesen a szarufák közötti távolságot.
Miután elkészült a szigetelés a tetősíkban és a fogópárok között, ezekre keresztirányba felcsavarozzuk a tartólécezést. Lécezés helyett állítható hevederekre szerelt fémprofilt is alkalmazhatunk. Amennyiben nem kasírozott a szigetelésünk úgy a gipszkarton lap és a szigetelés közé párazáró fóliát kell beiktatni. Ezek után kell önmetsző gyorscsavarokkal felhelyezni a gipszkarton lapokat a lécezésre, fémvázra kereszt irányba. Először a vízszintes csíkot kell burkolni aztán a ferde tetősíkot. Nagyon ügyeljünk arra hogy ne hozzunk létre kereszthézagot.