Szobafestés


Festés Nem vagyunk egyformák – ez igaz az ízlésvilágunkra is, ami lakásfelújításkor is megmutatkozik. Van, aki a tapétázott falat kedveli, de van, aki a festett falfelületet részesíti előnyben. Egy biztos: a fal "csupaszon" nem maradhat!
Lakásfelújítás szó hallatán sokan rögtön festésre gondolnak. Természetesen beletartozik, sőt talán a munka koronája a festés és a mázolás. Az egyszerű szobafestést, mázolást gyakran un. díszítőfestéssel kombináljuk.
A festés vagy tapétázás - a lakásfelújítás részeként, vagy akár önállóan is - az egyéni igények megvalósításáról, az elvégzett munka esztétikájáról szól.

Ha a dolgok anyagi oldalát vizsgáljuk, a tapétázás költsége akár duplája is lehet a falfestésnek, ugyanakkor kevesebb piszokkal jár, és ha nem megfelelő a falfelület, az előkészítési folyamatok miatt a festéssel járó munka nagyobb kihívások elé állíthatja az embert. A különféle színű, mintázatú tapétákkal egyszerűen nagy átalakuláson mehet át a szobánk, ugyanakkor saját kezűleg különleges, egyedi mintákat varázsolhatunk a falra. A legfontosabb a jól szervezettség, fontos, hogy tisztában legyünk a munkafolyamatokkal és hogy megfelelő minőségű alapanyagok és szerszámok álljanak a rendelkezésünkre. Ami biztos, hogy ha mi magunk végezzük el a felújítást, jelentős összeget takaríthatunk meg, hiszen ebben az esetben nem számolunk a munkadíjjal, csak az anyagköltséggel, de érdemes végiggondolni azt is, hogy mennyi időnk, energiánk áll rendelkezésre, hogy ennyiből tényleg meg tudjuk-e valósítani elképzeléseinket. Saját munkánk is lehet szép, igényes, sőt, általában egyedi a végeredmény, de azt is kijelenthetjük, hogy egy gyakorlott szakember rövidebb időn belül precízebb munkát végezhet, mint ahogyan azt mi hobbi-módra megoldjuk.

Csak egyetlen tanácsot szeretnék adni azoknak, akik "csináld magad" módon állnak neki a felújításnak:
Valóban nagy élmény barátkozni a korszerű eszközökkel, és anyagokkal, sok olyan dolgot lehet kapni amivel gyerekjáték a "festés". Csodálatos élmény az otthonunkat saját kezünkkel megformálni, csinosítani, felújítani, de azért nem véletlenül tanítják ezt is iskolában. És az sem mindegy, hogy a tetszetős eredmény mennyire tartós.
Szóval mielőtt bárki beleugrik. olvasson sokat utána, vegyen rá ki elég szabadságot: a festés soha sincs kész 2 nap alatt! Gondosan tervezze meg mit akar, mérje fel az anyagszükségletet és úgy vásároljon, mert tízszer menni az áruházba már nem szórakoztató.
De ha kicsit is bizonytalan a dolgában, inkább forduljon szakemberhez.
A szakemberre fodított összeg nem kidobott pénz, egyúttal Önnek is pár ősz hajszállal kevesebb. :-)

Ha mégis belevágna alább igyekeztem összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.


Díszítőfestés

A díszítő festésre, illetve az egyéb díszítő munkákra csak helyszíni felmérést követően tudunk árat mondani!
Az árképzést nem pusztán a felület nagysága, hanem sokkal inkább a ráfordított idő határozza meg. A szükséges idő mennyiségét viszont számos egyéb tényező is jelentősen befolyásolhatja, ezért mindenképpen személyes találkozóra, felmérésre van szükség.


Cégünk teljes körű szolgáltatást nyújt a kül- és beltéri felületek felújításában, szebbé tételében,
az Ön kreatív ötleteinek megvalósításában.
Önálló vállalkozásként 1994-től folyamatosan, és sikeresen végzünk
mindennemű, szobafestő-mázoló-tapétázó munkákat bármilyen anyagú és állapotú felületre.
18 év gyakorlati tapasztalat alapján segítséget nyújtunk a megfelelő színárnyalat, technika, eljárás és anyag kiválasztásában.

Célunk, hogy az Ön elképzelése megvalósuljon.

Gyerekszoba festés Szolgáltatásaink széleskörű skáláján, a legegyszerűbb alapfestéstől a legkülönlegesebb eljárásokat is megtalálja.
Díszítőfestések széles vertikumát, díszlécek, épületszobrász elemek felhelyezését és akár speciális felületképzéseket is.
Vállaljuk gyermekszobák mesefigurákkal, kézi festéssel történő díszítését is!

Magánlakások közintézmények, ipari létesítmények, társasházak, irodaépületek, családi házak komplett külső és belső tisztasági festésétől az exkluzív felújításáig.
Az utóbbi évek igénye alapján hőszigetelés kivitelezését is vállaljuk a legkorszerűbb technológiákkal.

Színkeverést nagy tapasztalattal végzünk, az Ön kérésére, minden érdekes, különleges színárnyalatot elkészítünk.
Fiatal, ügyes kezű szakmunkásokkal állunk az Önök rendelkezésére, ha lakását szeretné felújítani vagy új lakását befejezni.

Munkáink kivitelezésének a legfőbb szempontja a lehető legjobb minőség elérése megfizethető áron!

Ha vállalkoznak a nagy feladatra, kérem, engedjék meg, hogy egy kis segítséget nyújtsak az előkészületekhez!


Az egyik legfontosabb dolog, hogy alaposan végig kell gondolnunk, mit is szeretnénk megvalósítani. Ha megvannak a tervek, jöhet a megvalósítás, de mindent csak szép sorjában, hogy megelőzzük a későbbi problémákat. Első lépés a felmérés, először ugyanis fel kell mérnünk a falak jelenlegi állagát és a felületek nagyságát. Harmadik-negyedik festésnél igencsak el kell gondolkodnunk, hogy elbír-e a fal még 2-3 rétegnyi festéket, érdemes a felhalmozódott anyagrétegeket levakarni, ebben az esetben viszont plusz munkafolyamatként megjelenik a glettelés, amivel a falat előkészíthetjük a falfesték számára.

Festés közben

A felületek felmérése is nagyon fontos, hiszen ez alapján tudjuk kiszámolni, hogy mennyi lesz az anyagszükséglet.
A gletteléshez szükséges anyag mennyiségét nehezebb kiszámolni, hiszen nem mindegy, hogy mekkora volumenű javításra szorulnak a falak, a mennyezet. Ha csak kisebb repedések, felületi hibák vannak, jóval kevesebb glettanyagra van szükség, mintha az egész felületet át kell simítani a gurítható falminőség eléréséhez.
Érdemes jó fedőképességű diszperziós falfestéket választani, mert ezek vékony rétegben is jól fednek, illetve a rétegek jól egymáshoz tapadnak. Mennyi kell a falfestékből? A használati útmutatón általában azt adják meg, hogy az adott kiszerelésű termék hány m2 falfelület befedéséhez elegendő, de ne felejtsük el figyelembe venni, hogy a jó fedéshez legalább kettő, de gyakran három rétegben kell felvinni a festéket.
A színező pasztákkal is hasonló a helyzet, ott hígítási arányt adnak meg, a kívánt árnyalat eléréséhez a felhasználandó festék mennyisége alapján %-osan számíthatjuk ki, mennyit kell felhasználnunk.

Ezek természetesen csak a legalapvetőbb anyagok, a lehetőségeink ettől sokkal szélesebb skálán mozognak, hiszen nem kell beérnünk a simára csiszolt egyszínű fallal. Vehetünk akár fűrészporos falfestéket, szemcsés adalékanyagokkal dúsított vékony vakolatot készíthetünk, különböző technikákkal strukturált falfelületeket hozhatunk létre, és természetesen műanyag díszlécekkel, rozettákkal, stukkókkal, fali díszítőelemek felragasztásával még egyedibbé varázsolhatjuk a falakat.
Mindehhez viszont meg kell ismernünk ezeket az anyagokat, és persze az áraikat is, hogy miután teljesen megterveztük, hogy mit, hova, hogyan, és a pontos méretek is megvannak, ki tudjuk számolni a költségeket is. Érdemes körülnézni, hogy melyik üzletben mennyiért lehet megvenni a különböző anyagokat, mivel nagyon eltérő árak tapasztalhatók, és sokszor olcsóbbra jön ki, ha több helyről szerezzük be, és nem egy nagy festékszaküzletben vásároljuk meg a szükséges anyagokat.
Mindez azonban nem elég a jó minőségű munkához, megfelelő szerszámokra is szükség lesz: a falfelület előkészítéséhez acélspatulákra, glett simító lapra/vasra, szükség esetén keverőedényre, valamint a sima falfelület eléréséhez csiszolópapírra. Nélkülözhetetlen a megfelelő festőhenger (Teddy-henger) lehúzó ráccsal, esetleg lapecset készlet, valamint néhány vödör, főleg, ha a festéket hígítani, színezni kell. A mennyezet eléréséhez szükségünk lehet egy megfelelő méretű létrára is, de ha nem túl nagy a belmagasság, teleszkópos nyélre erősített festőhengerrel helyettesíthetjük.

Az elvégzendő műveletek lépésről-lépésre:

Színválasztás színskálából 1. Válasszunk színt!
Az első és egyben döntő feladat: válasszuk ki a megfelelő színt. Jó, ha úgy érkezünk a festékboltba, hogy a színről már van elképzelésünk. Választásunknál fontos szerepet játszik a praktikum, illetve a kívánt hatás. Kisgyerekes szülőknél például szerencsésebb a fehér fal, hiszen ezt könnyebb és főképp olcsóbb javítani, átfesteni, mint a kikevert színeket.
Ha mégis színes fal mellett döntünk, fontos szempont lehet a szoba mérete, hiszen a világos színek tágítják, míg a sötétek kissé "összenyomják" a tereket.
Színválasztásnál a szoba fekvése, tájolása a legfontosabb szempont. Több fénnyel bíró helyiségekben a merészebb színek is jól érvényesülnek, kisebb helyiségekben törekedjünk a világosabb árnyalatokra. Kimondottan nyugtató és inspiráló szín a zöld, melynek számtalan árnyalata kapható. A merev, klasszikus megoldások helyett mintázhatjuk vagy antikolhatjuk is a falakat.
A lakások festésénél régóta ismert fogás (mégis ritkán alkalmazzák), hogy a sötétebb árnyalatú mennyezet összehúzza a teret, de egyben „kuckósabbá” is teszi, az emberekben ez ösztönösen az egymás felé közeledés igényét kelti. Ahol a nappali a társasági élet központja, ott érdemes kipróbálni.

Amikor kiválasztottuk a színt vagy színeket, jegyezzük fel a gyártót és a sorszámot is. Így nagyban megkönnyítjük dolgunkat, ha egyszer javítanunk kell majd a festést.
Számoljuk ki pontosan, hány négyzetméternyi felületet kell lefestenünk, és érdeklődjünk a festékboltban, hogy hány rétegben kell felhordani a festéket a tökéletes takarásért.

2. Takarásban
Kezdődhetnek az előkészületek! Ilyenkor bizony rengeteg takarófóliára van szükségünk, hiszen ha nem akarjuk, hogy bútorainknak baja essen, meg kell védenünk őket a festékpöttyöktől. Ha elég nagy a helyiség, egyszerűen húzzuk középre a bútorokat, és ott bugyoláljuk be őket alaposan. Azonban előfordulhat, hogy ily módon nem férnénk oda a falakhoz; ilyenkor sajnos nem marad más, mint egyik szobából a másikba cipelni a bútorokat. Szintén takarófóliával vagy papírral védjük a padlót: a szabadon maradt felületeket takarjuk le. A tökéletes eredmény érdekében papírszalaggal ragasszuk le a küszöböket, szegélyléceket, ajtó- és ablakkereteket. Ügyelünk arra, hogy ne csöppenjen festék az üvegfelületekre, mert ezt gyakran csak karcolásokkal tudjuk eltávolítani. Érdemes a szerelvényeket – kapcsolókat, dugaljakat – festés előtt leszerelni, majd száradás után visszaszerelni. Ehhez azonban nem árt szakember segítségét kérni.

3. A tökéletes felület
Ha viszonylag új falfelületünk van, kevés munkával jár a fal felkészítése a festésre. Régi falak esetén azonban több feladat hárul ránk. A tapétát, régi festéket le kell kaparni, ez bizony hosszú és fáradságos munka. Vásároljunk kész glettanyagot, amellyel kijavíthatjuk az esetleges egyenetlenségeket. Egy spakli segítségével tesszük fel az anyagot és simítjuk el. Várunk, míg teljesen megszárad a glettanyag, majd átcsiszoljuk a felületet.
Az alapozófestéket pontosan és ügyesen kell felvinni, ugyanis ha ezt jól hordjuk fel, a legextrémebb, legvadabb színeket is foltmentesen tudjuk felkenni. Az, hogy hány réteg után tökéletes a fedés, festéke és anyaga válogatja. A nagyobb felületeken használjunk Teddy hengert, az aprólékosabb munkát igénylő területeken váltsunk ecsetre. Festés után megvárjuk, amíg a felület teljesen megszárad, szellőztetjük a falakat, és természetesen a festékszagot is űzzük ki a helyiségből.
Sóvirágos falak, barna folt a plafonon, levált tapéta. Mind annak a jele, hogy a fal nedves, valahonnan nedvességet szívott magába. Ahogy a tünetek, úgy az okok is sokfelől eredhetnek.

A falak magas nedvességtartalma nem csak statikailag káros az épület szempontjából, hanem a benne lakók egészségét is veszélyezteti. Asztmát, allergiát okozhat, növeli a további megbetegedések esélyét. A hideg, vizes falak közt, párás levegőjű helyiségben élő emberek testének hő leadása sokkal nagyobb, mint a száraz helyiségben élőké. Ezáltal nagyobb a meghűléses megbetegedések lehetősége. A sarkokban leváló festék vagy a lehulló vakolat jelezheti, hogy beavatkozásra van szükség.